Szegedi Kis István Református Gimnázium, Technikum, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium Békés

“Keresztyén szellemiséget, kiváló szakmai szintű oktatást, sportolási lehetőséget kínálunk óvodától az érettségiig! Hit, tudás, szeretet…"

Autizmusról érthetően

Szeptember 30-án különleges hittanórára került sor: Vidó Edit gyógypedagógus a szakmájáról és az autizmusról tartott előadást a 11.C osztályban.

2022.09.30.


Image

Vidó Edit tanárnő. a békési Dr. Illyés Sándor Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, Kollégium, EGYMI munkatársa elmondta: eredetileg tanítónő volt, majd úgy döntött, hogy a gyógypedagógiának szenteli az életét. „Miről szól a gyógypedagógia?” – tette fel a kérdést: „Nagyon szeretek a munkámról beszélni. A gyógypedagógia mások segítéséről, és nem gyógyításáról szól.” Nyugdíj előtt áll, de nem akar nyugdíjba menni, egész életét az iskolában töltötte. Amikor átment a speciális iskolába, kereste a helyét, a szakképzésben, majd első évfolyamon dolgozott, végül eljött a nagy kihívás, amitől nagyon félt, de elvállalta. Sok nehéz pillanata is volt, de nem bánta meg. Jelenleg olyan diákok osztályfőnöke, akik már a második szakmájukat szerzik meg. Szakácssegédek, pékek, adatrögzítők is lehetnek. Náluk középsúlyos autisták vannak, akik jelenleg háztartástant tanulnak, konyhai kisegítők, árufeltöltők lehetnek. Elmondta: az autizmus egy idegrendszeri fejlődési zavar, nincs javulásra lehetőség. A tünetek széles skálán mozognak, akár egyetemet is végezhetnek, de van olyan autista is, aki nem kommunikál. Ők bentlakásos intézményben laknak. Az iskolában a tüneteket csökkentik, helyzetgyakorlatokat gyakorolnak. A figyelem egy társas viselkedés, az autistáknál ez nehéz helyzeteket okoz. Az érzelem megélése problémás, és az autisták egyszerre egy dologra tudnak figyelni. Bár évezredek óta létezik ez a betegség, de csak 1943-ban írták le először az autizmust. Magyarországon a nyolcvanas években kezdtek el foglalkozni az autistákkal. A tanárnő az előadásában megosztotta a 11. C osztály tanulóival a saját tapasztalatait és gyakorlatát, az előadás nagyon tanulságos volt, és sikert aratott.

 



Kapcsolat

intézményegységeink elérhetőségei


Gimnázium


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Dr. Pataki Ágnes
Intézményegység vezető: Dr. Pataki Ágnes
Telefon: 66/411-867
Email: titkarsag@refibekes.hu

Általános Iskola


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Vég Gábor
Intézményegység vezető: Vég Gábor
Telefon: 66/411-222
Email: szkirgkaracs@gmail.com

Óvoda


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Vég Gábor
Intézményegység vezető: Farkas-Piskóty Boglárka
Telefon: 66/411-438
Email: ovodajantyik@gmail.com

Kollégium


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Dr. Pataki Ágnes
Intézményegység vezető: Bíró Péter
Telefon: 66/411-867
Email: titkarsag@refibekes.hu