Szegedi Kis István Református Gimnázium, Technikum, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium Békés

“Keresztyén szellemiséget, kiváló szakmai szintű oktatást, sportolási lehetőséget kínálunk óvodától az érettségiig! Hit, tudás, szeretet…"

Szent Mártonnak ünnepén égő lámpást viszek én, Világítson minekünk, ahol járunk és élünk!"

A járványhelyzet, az aktuális rendelkezések miatt, az idén másképpen rendeztük meg a Márton napunkat. A programokat úgy szerveztük, hogy 2 héten keresztül foglalkoztak a témával a csoportokban. Mindent megtettünk annak érdekében, hogy ovisaink jól érezzék magukat, élményekben legyen részük és gazdagodjanak német nemzetiségi hagyományok ismeretével, és sok más tudással is.

2020.11.16.


Image

- A gyerekek megismerkedtek a német nemzetiségi hagyományokkal, Márton püspök legendájával. Utánzásos játékkal Márton „bőrébe bújtak”, keresték Mártont a libák között. Szent Mártonnal való ismerkedés közben sok szó esett arról, hogy Ő hogyan segítette az elesetteket, szegényeket, vajon mi, a mai világunkban hogyan tudjuk egymást segíteni. A gyerekek a saját kis megfogalmazásukban beszámoltak arról, hogy ki, miben szokott segíteni otthon, és az oviban is mit tud tenni. Ez az egyik legfontosabb erkölcsi érték, melyet elültethetünk a gyermekek lelkében.

- Óvodásaink sok érdekes fejlesztő és szórakoztató játékot játszottak, mondókáztak, énekeltek, libás népi játékokat játszottak. Ezeken a mozgásos, finom motorikus, figyelem fejlesztő, stb. játékokon keresztül fejleszthették készségeiket.

- Az óvó nénik minden csoportban a gyerekekkel közösen készíttettek lampionokat, mellyel egyszerű felvonulást rendeztünk, szigorúan csoportonként, a szabályokat betartva. Kiskapun ki, nagykapun be, körbe az udvaron és az épületben énekszóval kisérve. Majd ezekkel a lampionokkal díszítettük az óvoda belső tereit. Közösen sok-sok dekorációt készíttettünk a gyerekekkel, mellyel szintén feldíszíttettük az ovit.

- 2020. 11. 11-én, a gyerekek libazsíros kenyeret kóstolhattak, lila hagymával és finom teával. Egyes csoportokban maguk kenték a gyerekek a kenyereket, sőt libaformájúvá dekorálták. Mások liba alakú süteményt sütöttek, melyet megosztottak szeretteikkel, ezzel is erősítve azt az erkölcsi értéket, hogy jó megosztani másokkal azt, ami nekünk van.

- Ezen a napon délután kivilágított termekkel, folyosókkal leptük meg a hazainduló gyermekeket és az értük érkező kedves szülőket.

- Arra is megkértük a gyerekeket, szülőket, hogy a lámpásokat sötétedés után, helyezzék ki otthon az ablakba, hogy a melegséget árasztó, jó cselekedeteket is szimbolizáló kis fények ebben a nehéz időszakban a bizakodás jelképei lehessenek, és azokat Békésen is mindenki megcsodálhassa.

 

 

Taróné Tyukodi Anikó

Intézményegység vezető



Kapcsolat

intézményegységeink elérhetőségei


Gimnázium


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Dr. Pataki Ágnes
Intézményegység vezető: Dr. Pataki Ágnes
Telefon: 66/411-867
Email: titkarsag@refibekes.hu

Általános Iskola


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Vég Gábor
Intézményegység vezető: Vég Gábor
Telefon: 66/411-222
Email: szkirgkaracs@gmail.com

Óvoda


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Vég Gábor
Intézményegység vezető: Farkas-Piskóty Boglárka
Telefon: 66/411-438
Email: ovodajantyik@gmail.com

Kollégium


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Dr. Pataki Ágnes
Intézményegység vezető: Bíró Péter
Telefon: 66/411-867
Email: titkarsag@refibekes.hu