Szegedi Kis István Református Gimnázium, Technikum, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium Békés

“Keresztyén szellemiséget, kiváló szakmai szintű oktatást, sportolási lehetőséget kínálunk óvodától az érettségiig! Hit, tudás, szeretet…"

Pályaorientációs nap a középiskolában

2022. november 23-án a középiskolás diákjaink számára Pályaorientációs napot rendeztünk, amely lehetőséget teremtett arra, hogy segítsük középiskolás diákjainkat továbbtanulásuk, életpályájuk megtervezésében.

2022.12.01.


Image

A nap első programelemeként Kovács Katalin, a Gál Ferenc Egyetem szarvasi Pedagógiai Kar Tanulmányi Osztályának osztályvezetője tartott előadást a magyarországi felsőoktatási rendszerről, a felsőoktatási jelentkezésről, a pontszámítás változásairól. Mint ismert, 2023-tól megszűnik az emelt szintű érettségi vizsga felvételi követelménye, amelyet ugyanakkor 2024-től az egyes intézmények előírhatnak a felvétel feltételéül. Az új elemként megjelenő intézményi pontok körét szintén a felsőoktatási intézmények határozzák meg, ezek között szerepel a nyelvvizsga és az emelt szintű érettségi vizsgaeredmény is, így továbbra is bátorítjuk diákjainkat ezek eredményes teljesítésére. Vendégelőadónk felhívta a figyelmet arra, hogy a felvételi rendszerben az érettségi eredmények hangsúlyosabban szerepelnek a középiskolai tanulmányi eredményekhez képest. A konkrét hivatkozásokat tartalmazó előadás nagy segítséget jelentett tanulóink számára a felvételi eljárás áttekintésében.

            A 10-12. évfolyamos tanulóink szűkebb és tágabb régiónk legkeresettebb szakképzési és felsőoktatási intézményeinek előadásait hallgathatták meg. Így jelen volt pályaorientációs napunkon a Szegedi Tudományegyetem, a Neumann János Egyetem Műszaki és Informatikai, valamint Gazdaságtudományi Kara, a Gál Ferenc Egyetem Gazdasági, Pedagógiai, Egészség és Szociális Tudományi Kara, valamint Technikuma és a Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort Ágoston Technikuma. Tanulóink sok ismerettel gazdagodtak a továbbtanulási lehetőségekről. Különösen felkeltette az érdeklődésüket a részletesen bemutatott duális képzés, amely a gyakorlat, a munkatapasztalat megszerzésén túl a díjazás miatt is előnyös lehet a számunkra, hiszen például a Neumann János Egyetem olyan tőkeerős partnerekkel büszkélkedhet, mint a Magyar Nemzeti Bank vagy a Mercedes Benz.

            A Békés Megyei Rendőrfőkapitányság munkatársa a rendőri hivatást népszerűsítette a diákság körében. Beszélt a jelentkezés feltételeiről, a képzési lehetőségekről, és hangsúlyozta szakmájuk anyagi megbecsültségét.

            Középiskolánk 7., 8. és 9. évfolyamos osztályai a délelőtt folyamán a Digitális Tudásközpont interaktív digitális előadásán és gyakorlati bemutatóján vettek részt, így elmerülhettek a robotika és a programozás világában. A foglalkozás nagyon népszerű volt a diákok körében, többek között életre kelthették a robotokat, valamint ledet programozhattak.

            Bízunk benne, hogy a program új lehetőségeket, motivációt, pozitív élményt nyújtott diákjaink számára, segítve őket a megfelelő döntés meghozatalában. Köszönjük az intézmények megjelent képviselőinek a részvételt, az információgazdag beszámolókat.



Kapcsolat

intézményegységeink elérhetőségei


Gimnázium


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Dr. Pataki Ágnes
Intézményegység vezető: Dr. Pataki Ágnes
Telefon: 66/411-867
Email: titkarsag@refibekes.hu

Általános Iskola


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Vég Gábor
Intézményegység vezető: Vég Gábor
Telefon: 66/411-222
Email: szkirgkaracs@gmail.com

Óvoda


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Vég Gábor
Intézményegység vezető: Farkas-Piskóty Boglárka
Telefon: 66/411-438
Email: ovodajantyik@gmail.com

Kollégium


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Dr. Pataki Ágnes
Intézményegység vezető: Bíró Péter
Telefon: 66/411-867
Email: titkarsag@refibekes.hu