Szegedi Kis István Református Gimnázium, Technikum, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium Békés

“Keresztyén szellemiséget, kiváló szakmai szintű oktatást, sportolási lehetőséget kínálunk óvodától az érettségiig! Hit, tudás, szeretet…"

Japán szakra jelentkezik a végzős refis Mónika

A „Miért jó refisnek lenni?” sorozatban Gulyás Mónika Alexandra (12.B) végzős gimnazista tanuló nyilatkozik a terveiről, refis éveiről.

2018.10.25.


Image

Diákunk 12 éve tanul az iskolában. Az általános iskola hat évének elvégzése után jelentkezett a hat évfolyamos gimnáziumi képzésre, ahol immár hat éve Gellénné Körözsi Eszter tanárnő az osztályfőnöke. (Mónika édesanyjával kettesben él egy családi házban, nagy természet- és állatbarétm ami oldja a hétköznapok feszültségeit.) Maturanduszunk a tizenkét évet szorgalmasan végigdolgozta. Jelenleg emelt szintű magyar érettségire készül, s majd angolból szeretne nyelvvizsgát tenni. A diákönkormányzat aktív tagja, egy éve elnöke. Társai megbízható, szorgalmas diáknak ismerik, aki segít másoknak, és a rá bízott feladatokat mindig elvégzi. A református egyház tagja, de mint mondta, csak tavaly konfirmált. Ennek örül, mert szabad elhatározásból vállalta a református fogadalomtételt. Nyolcadikos korban ez egyfajta kényszer, inkább a szülők, nagyszülők szeretnék, nem feltétlenül a gyerekek. Meg kell erre is érni. A református egyházban azt szereti és becsüli, hogy sokat tett  nemzeti kultúránkért, továbbá a határon túli magyarság életében nemzetmegtartó szerepet tölt be. Ezt romániai látogatásai során saját szemével is láthatta, megtapasztalhatta. Miért jó refisnek lenni? A mai modern világban a református iskola még mindig a hagyományokat, a régi értékeket képviseli. Jó ennek részesének lenni – mondja Mónika. A Károli Gáspár Református Egyetem japán szakán szeretne tanulni érettségi után. A japán nyelv és kultúra, zene alsós kora óta érdekli. Mint mondja, a japán szép nyelv, a magyarhoz hasonlóan dallamos, ami a magánhangzók és mássalhangzók ritmikus, egymáshoz illeszkedő váltakozásaiból is következik. Szeretné ezt a szakot elvégezni. Korábban nyolc évig fuvolázott, így a komolyzene sem áll távol tőle. Emellett szívesen fényképez a természetben.



Kapcsolat

intézményegységeink elérhetőségei


Gimnázium


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Dr. Pataki Ágnes
Intézményegység vezető: Dr. Pataki Ágnes
Telefon: 66/411-867
Email: titkarsag@refibekes.hu

Általános Iskola


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Vég Gábor
Intézményegység vezető: Vég Gábor
Telefon: 66/411-222
Email: szkirgkaracs@gmail.com

Óvoda


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Vég Gábor
Intézményegység vezető: Farkas-Piskóty Boglárka
Telefon: 66/411-438
Email: ovodajantyik@gmail.com

Kollégium


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Dr. Pataki Ágnes
Intézményegység vezető: Bíró Péter
Telefon: 66/411-867
Email: titkarsag@refibekes.hu