Szegedi Kis István Református Gimnázium, Technikum, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium Békés

“Keresztyén szellemiséget, kiváló szakmai szintű oktatást, sportolási lehetőséget kínálunk óvodától az érettségiig! Hit, tudás, szeretet…"

Budapesti színházlátogatás

Katona József Bánk bánja a mai diákok számára az egyik legnehezebben olvasható, értelmezhető mű. Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezetője, kiváló rendező 2023-ban újra rendezte a művet - 2002 óta immár harmadjára.

2023.11.13.


Image

Ahhoz, hogy diákjaink jobban megértsék ezt a drámát, az elolvasás mellett egyik legjobb lehetőség, ha megtekintik a színházi előadást is. Így történt, hogy október 17-én gimnáziumunk 11.-es tanulóival, 35 fővel ellátogattunk Budapestre, a Nemzeti Színházba.

A rendező az idén a családot emelte a középpontba, valamint a változás szükségességét fogalmazta meg az expresszív elemekkel tarkított darabban. Vidnyánszky Attila újításai közé tartozott az is, hogy többségében fiatal színészekkel dolgozott - köztük megjelentek Gertrúdis gyermekei is. A rendező remekül kihasználta a Nemzeti Színház színpadtechnikai lehetőségeit. A színpadon a vörös és fekete színek uralkodtak, melyek között „üde” színfoltot jelentett Melinda hol világoskék, hol fehér jelmeze. A sötét díszlet, a szereplők rövid, de annál velősebb mondatai, a kiváló zene, a bibliai motívumok (alma, kereszt) megteremtették a darab befogadásához szükséges atmoszférát. Feszültséget generáltak, melyek egyenesen vezettek a darab végkifejletéhez.

Az intézmény honlapján a következő mottó olvasható:

„A becsűletes kínoztatik, megostoroztatik, kipörkölik szemeit,
s midőn minden kitelhető csapást kiállt, akkor törik kerékbe.”

Bánk bán és családja tragédiája, valamint Gertrúdis halála arra próbál rámutatni a rendező segítségével, hogy minden vezetői szerep mögött ott van a magánember is. A hatalmi viszály, a szerelmi vívódás, egy tehetséges nő a férfiak világában abban a korban eleve halálra volt ítélve. A színészek karaktere, a rendezői koncepció a jelenből építkezett, s aktuális problémákkal foglalkozott.

Az irodalom rólunk szól. S milyen véletlen, hogy az egyik metróállomás mozgólépcsőjén feljőve ezt a feliratot láthattuk: Az irodalom segít feldolgozni. S még hozzá lehetne tenni: Az irodalom segít élni.

Az előadás után a Természettudományi Múzeum kiállításait tekintettük meg, melyek a természet csodálatos teremtményeivel - a növényekkel, állatokkal, valamint a méhekkel - ismertettek meg minket. A múzeum kiállításait nemcsak a természetszeretőknek, hanem mindenkinek ajánljuk.

Reméljük, hogy diákjaink még jobban kedvet kaptak nemcsak a színházba járáshoz, hanem az olvasáshoz is.Kapcsolat

intézményegységeink elérhetőségei


Gimnázium


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Dr. Pataki Ágnes
Intézményegység vezető: Dr. Pataki Ágnes
Telefon: 66/411-867
Email: titkarsag@refibekes.hu

Általános Iskola


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Vég Gábor
Intézményegység vezető: Vég Gábor
Telefon: 66/411-222
Email: szkirgkaracs@gmail.com

Óvoda


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Vég Gábor
Intézményegység vezető: Farkas-Piskóty Boglárka
Telefon: 66/411-438
Email: ovodajantyik@gmail.com

Kollégium


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Dr. Pataki Ágnes
Intézményegység vezető: Bíró Péter
Telefon: 66/411-867
Email: titkarsag@refibekes.hu