Szegedi Kis István Református Gimnázium, Technikum, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium Békés

“Keresztyén szellemiséget, kiváló szakmai szintű oktatást, sportolási lehetőséget kínálunk óvodától az érettségiig! Hit, tudás, szeretet…"

Wenckheimek nyomában Szabadkígyóson, a Kastélyban

Iskolánkban fontosnak tartjuk a tantermi oktatás mellett azt, hogy más forrásból, másképp juttassuk tanulóinkat információkhoz.

2023.11.27.


Image

Idén egy szép napsütéses őszi délután a Szabadkígyósi Wenckheim Kastélyt látogattuk meg 62 tanulóval 5-7. osztályig. Csodálatos, rendezett park, gyönyörűen felújított és berendezett kastély, kedves tárlatvezető fogadott minket. A maga korában ez volt az egyik legnagyobb, legfelszereltebb, legmodernebb kastély. Itt volt abban az időben az egyik legfejlettebb fűtési rendszer. A családnak volt saját repülőgépe és töltőállomás is hozzá. Tulajdonosai kapcsolatot tartottak fenn Erzsébet királynéval és a kor neves főúri családjaival is. Fontosnak tartották a tanulást, a fejlődést. Két csoportban tekintettük meg a kastélyt. A tárlatvezetés során bepillantást nyerhettünk az ott élők életébe a hétköznapoktól az ünnepnapokig. Megnézhették a gyerekek a nagy könyvtárat, a női szalont, a férfiak termét, ahol megbeszélhették az élet dolgait. Az interaktív tárlatvezetés során sok fényképet készítettünk, sok személyes holmit megnézhettünk. Megtekinthettük a korabeli ruhaviseletet, a szabadidős tevékenységeket. Sőt a fürdőszobai berendezés, a bútorok, a szalon berendezése, a tapéta szépsége lenyűgözött mindenkit. A kápolnában elképzelhettük, hogyan imádkoztak, milyen rendezvényeket tarthattak, pl. esküvőt.

A kastélyparkban lévő játszóteret is birtokba vették a gyerekek. Számos játék gondoskodott arról, hogy jól érezze magát mindenki. A kacsás tónál egész kacsakolóniával találkozhattunk, s megcsodálhattuk az őszi természetet is. Még egy mókus útját is végig követhettük.

A kastélyban régebben iskola működött. Szerencse, hogy jó állapotban megőrizték az épületet az utókor számára. A kastély műemléki helyreállítására 2019 és 2022 között került sor a Nemzeti Kastélyprogram keretében.

Élményekkel „megrakodva” értünk haza. Mindenki jól érezte magát.



Kapcsolat

intézményegységeink elérhetőségei


Gimnázium


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Dr. Pataki Ágnes
Intézményegység vezető: Dr. Pataki Ágnes
Telefon: 66/411-867
Email: titkarsag@refibekes.hu

Általános Iskola


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Vég Gábor
Intézményegység vezető: Vég Gábor
Telefon: 66/411-222
Email: szkirgkaracs@gmail.com

Óvoda


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Vég Gábor
Intézményegység vezető: Farkas-Piskóty Boglárka
Telefon: 66/411-438
Email: ovodajantyik@gmail.com

Kollégium


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Dr. Pataki Ágnes
Intézményegység vezető: Bíró Péter
Telefon: 66/411-867
Email: titkarsag@refibekes.hu