Szegedi Kis István Református Gimnázium, Technikum, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium Békés

“Keresztyén szellemiséget, kiváló szakmai szintű oktatást, sportolási lehetőséget kínálunk óvodától az érettségiig! Hit, tudás, szeretet…"

Hogyan telt a SZKIRG felső tagozatának első negyedéve?

Szánthó Albert utcai történések

2022.12.01.


Image

Szeptember

A 2022/23-as tanévet 10 (köztük3 új ötödik) osztállyal kezdte meg intézményünk felső tagozata. A „kicsik” hamar beilleszkedtek, megszokták a környezetet.

-Már szeptemberben a hulladékgyűjtésen eredményesen szerepeltek. Köszönet illeti ebben a szülők segítségét is. A nagyobbak is kiettek magukért, közel 8000 kg papírt került a konténerbe.

-Az épület folyosóin megjelentek az őszi dekorációk. E mellett képekkel megidéztük a nyári, illetve az szeptemberi kirándulások élményeit. Az erdélyi, a tivadari és az Erzsébet-tábori fotók nagy népszerűségnek örvendtek.

-A népmese napjáról sem feledkeztünk meg. Magyar szakos kollégák, Magdi néni, Enikő néni, Zelenyánszki Gabi néni varázsoltak ünnepi hangulatot az iskolai könyvtárba Benedek Elek tiszteletére, amit rajzpályázattal kötöttek egybe. A sok szép alkotás igazi színfoltja volt az aulának.

-Autómentes naphoz csatlakoztak a hetedik és nyolcadik osztályosok. Akiknek volt kerékpárjuk, Laci bácsival és Jani bácsival tettek egy másfél órás bicajtúrát, Nagy Gabi néni pedig gyalogosan tette meg a gyerekekkel az utat a Rózsa temetőig és vissza.

 

A hirdető táblánk havonta frissítve számol be az aktuális jeles napokról, ezzel is hozzájárulva, hogy tágítsa, mélyítse a gyerekek ismereteit. Néhány érdekes cikk, kép közzététele segítség lehet, hogy érzékenyek legyenek a múlt tiszteletére, a hagyományok megőrzésére.

 

 

Október

-Ebben a hónapban beindultak a tehetségműhely foglalkozásai. A gyerekeknek nem volt könnyű a választás, hiszen a kínálat nagy volt. Matematika, történelem, magyar irodalom, angol, informatika iránt érdeklődőket szeretettel fogadta Viktor bácsi, Vilmos bácsi, Magdi néni, Anita néni és Kati néni.

-A felsős énekkar is új tagokkal bővült, az ötödikesek körében igen szép számmal akadtak kis „pacsirták”, Edina néni nagy örömére.

-A kosárlabda sportot kedvelők Vilmos bácsi irányításával pattogtatják a labdát, és számos versenyen igyekeznek öregbíteni iskolánk hírnevét.

-A városi szervezésű 3. Kolbászvigalomra 3 felső tagozatos csapat nevezett, akik egyben képviselték diáktársaikat Kati néni, János bácsi, Gábor bácsi vezetésével.

-Nyolcadikosaink és hetedikeseink a gimnáziumunk nyíltnapjára látogattak el. Rendhagyó módon, játékos formában kaptak betekintést az iskolában folyó életről. Intézményünk autóbusza a békéscsabai pályaválasztási vásárra is elszállította a legfelsőbb osztályosokat.

-A Bólyai matematika csapatverseny iskolai fordulóján adtak számot tudásukról, logikai képességükről a gyerekek Viktor bácsi felügyelete alatt.

-A Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat jóvoltából október végén egy napos kiránduláson vett részt 42 felsős diákunk Poroszlón. A résztvevők jutalomként kapták ezt a nem mindennapi lehetőséget.

 

November

-Debrecenben és Gyulán is szépen szerepeltek felsős kosarasaink, a fiúk és lányok egyaránt. Debrecenből a lányaink ezüstérmet hoztak el, míg Gyuláról a fiúk úgyszintén, a lányok itt 4. helyezést értek el. Ez utóbbi teljesítményükkel továbbjutottak az országos elődöntőbe.

-A rajzot szerető, tehetséges gyerekeket ismerte el a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat. Két diákunk kapott díjat, míg valamennyi gyermeknek, aki készített pályázati munkát, 1-1 tábla csoki volt a jutalma.

-Pályaorientációs napunkat november 23-án tartottuk. A gyerekek osztálykeretben járták végig a kijelölt állomáshelyeket. Totót töltöttek, szakmákkal kapcsolatos pályaorientációs feladatokat oldottak meg, ismerkedtek a robotika világával. Betekintést nyertek a kajak sportág szépségeibe, de kipróbálhatták magukat a kézilabda ás a kosárlabda területén is.

-Az ünnephez közeledve az iskola dekorációja is jelzi, hogy közeledik a karácsony. Az adventi időszak kezdetét vette. Áll az aulánkban a fenyőfa szép díszben, a jászol is, benne a kis Jézussal, Józseffel és Máriával.

-Az adventi koszorún fellobbant az első gyertyaláng a hétfői áhítatot követően. Vers, énekszó, és az ötödikesek hangszerjátéka tette ünnepivé a várakozás időszakának kezdetét.

 

A leírtak tükrében bátran állíthatjuk, igen tartalmasan teltek napjaink az első negyedévben. A folytatás is hasonlónak ígérkezik, bár nagyon várják már a gyerekek a téli szünetet is.

Mindenkinek áldott készülődést kíván a felső tagozat nevelőtestülete!



Kapcsolat

intézményegységeink elérhetőségei


Gimnázium


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Dr. Pataki Ágnes
Intézményegység vezető: Dr. Pataki Ágnes
Telefon: 66/411-867
Email: titkarsag@refibekes.hu

Általános Iskola


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Vég Gábor
Intézményegység vezető: Vég Gábor
Telefon: 66/411-222
Email: szkirgkaracs@gmail.com

Óvoda


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Vég Gábor
Intézményegység vezető: Farkas-Piskóty Boglárka
Telefon: 66/411-438
Email: ovodajantyik@gmail.com

Kollégium


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Dr. Pataki Ágnes
Intézményegység vezető: Bíró Péter
Telefon: 66/411-867
Email: titkarsag@refibekes.hu