Szegedi Kis István Református Gimnázium, Technikum, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium Békés

“Keresztyén szellemiséget, kiváló szakmai szintű oktatást, sportolási lehetőséget kínálunk óvodától az érettségiig! Hit, tudás, szeretet…"

Ha nyár, akkor tábor…Pályázat (REB-17-PROG-0216) útján a Zemplénben

Az idei nyáron 41 gyermek töltött együtt egy hetet (2017. július 10-14.) a Zempléni- középhegységben a reformáció 500 éves évfordulója kapcsán kiírt pályázatnak köszönhetően.

2017.07.26.


Image

A zömmel 5. osztályos kis csapat mellett voltak hetedikesek is szép számmal, de hatodikos diák, sőt két kicsi alsós is, és örömünkre, 6 középiskolás „önkéntes” is csatlakozott hozzánk.

A kísérő pedagógusok mindent megtettek azért, hogy ez a néhány nap tartalmasan teljen el.

A pálházi szállásig többször megálltunk. Debrecenben a Református Nagytemplomot és a  Református Kollégium és a Nagytemplom közötti emlékkertet kerestük fel. Következő megállónk Tokajban volt, majd Boldogkőváralján, ahol a vár látnivalói nyújtottak élményt.

A szálláshelyünk hatalmas udvarán mindenki találhatott magának kedvenc időtöltést. Foci-pálya, kosárpalánk, pin-pong asztal, hinta, torony vár, trambulin várta a gyerekeket.

Másnap Vizsolyba látogattunk. Idegenvezető segítségével bővítettük ismereteinket a Biblia történetéről és a könyvnyomtatásról. A programunkat Göncön folytattuk, ahol a Huszita-házat, majd Telkibányán az ásványtani kiállítást néztük meg. Délután az erdei kisvonatról utaztunk Rostallóig, majd vissza, és közben gyönyörködtünk a hegy csodálatos növényvilágában.

Harmadik napunkat Szlovákiában, Kassán töltöttük. Csodálatos város, gyönyörű köztér, szökőkút, halk zene… A Dómban magyar nyelvű idegenvezető kalauzolt bennünket, levezetett a Rákóczi-kriptához is, közben nagyon sok érdekességet mesélt, amit a gyerekek figyelmesen hallgattak. A Rodostói Ház udvarán felidéztük a bujdosó Rákóczi és társai emlékét. A nagy melegben igazi felüdülést nyújtottak a kassai Állatkert és Dínópark árnyat adó fái. Önkénteseink segítségét kérve több kis csoportra szétválva barangoltuk be a hatalmas területen fekvő parkot. Látvány, érdekesség, játéklehetőség, vásárlás….Gyorsan elszaladt az idő.

Éjszaka medve lesre hívtuk a gyerekeket egy kis bátorságpróbával egybe kötve. Voltak nagyon bátrak, kevésbé bátrak…Mindenesetre ez a program minden tábor velejárója, a gyerekek nagyon szeretik, várják.

Utolsó előtti napunk igazi kihívást jelentett az alföldhöz szokott kis lábaknak. A Nagy- Milic megmászása volt a feladat, amit mindenki hősiesen teljesített. Délután a túra fáradalmait strandolással enyhítettük.

Az utolsó nap is tartogatott még programot a gyerekeknek. Délelőtt a táborhelyen számháborúztunk, majd ebéd után összecsomagoltunk, és indultunk haza. Út közben rövid pihenőre megálltunk Széphalmon, hogy megnézzük a Kazinczy-mauzóleumot. Az emlékparkja természetvédelmi terület, így nem csak az író – és az irodalom –emléke előtt tisztelegtünk, hanem gyönyörködtünk az azt körülvevő kertben is, a változatos növényvilágában. A sárospataki várban még eltöltöttünk egy órát, és innen már Békésig meg sem álltunk.

Hiszem, hogy ez az öt nap nemcsak élményt jelentett a gyerekeknek, hanem nagyban segítette a közösség erősödését is.



Kapcsolat

intézményegységeink elérhetőségei


Gimnázium


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Dr. Pataki Ágnes
Intézményegység vezető: Dr. Pataki Ágnes
Telefon: 66/411-867
Email: titkarsag@refibekes.hu

Általános Iskola


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Vég Gábor
Intézményegység vezető: Vég Gábor
Telefon: 66/411-222
Email: szkirgkaracs@gmail.com

Óvoda


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Vég Gábor
Intézményegység vezető: Farkas-Piskóty Boglárka
Telefon: 66/411-438
Email: ovodajantyik@gmail.com

Kollégium


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Dr. Pataki Ágnes
Intézményegység vezető: Bíró Péter
Telefon: 66/411-867
Email: titkarsag@refibekes.hu