Szegedi Kis István Református Gimnázium, Technikum, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium Békés

“Keresztyén szellemiséget, kiváló szakmai szintű oktatást, sportolási lehetőséget kínálunk óvodától az érettségiig! Hit, tudás, szeretet…"

Családi nap 2023

Szánthó utcai felső tagozat

2023.05.22.


Image

Két tanév kényszerszünete után (pandémia) 2023. május 20-án rendezte meg a református iskola felső tagozata a hagyományos Családi Napját, immár XII. alkalommal. A korábbiaktól eltérően az őszi programunkat azért halasztottuk erre az időpontra, hogy méltóképpen ünnepelhessük meg a „Petőfi bicentenárium”, és a „Békés50” évfordulókat.

Ehhez nyújtott segítséget a Magyar Kultúráért Alapítvány „Petőfi körtefája” címmel megjelent felhívása, amiben arra kérte a közösségeket, hogy mutassák be saját régiójukat, annak jellegzetes gyümölcsfáit, hagyományaikat, értékeiket. Éltünk a lehetőséggel, aminek eredményeképpen egy kis oltvánnyal lettünk gazdagabbak. A „kis fácska” annak a körtefának a leszármazottja (oltványa), ahol Petőfi Sándor töltötte a segesvári csata előtt az utolsó estéjét. A családi-gyermeknapi rendezvényünk egyik fő szála lett az emléktábla felavatása az ültetés tiszteletére. A programra szeretettel hívtuk/vártuk nyugdíjasainkat, és minden érdeklődőt. Jó érzéssel töltött el bennünket, hogy sokan eljöttek, velük „együtt dobbant a szív”. Molnár Máté nagytiszteletű lelkipásztorunk szavait idézve: ”a faültetés az önzetlen gondoskodás jelképe, és a jövőbe vetett reményről tanúskodik”. Az ünnepségen iskolánk diákjai is szolgáltak hangszeres szólóval, közös énekkel, verssel. Hisszük, hogy az utókornak ültetett fácska szép emléke lesz az évfordulóknak.

Az avatás után egy kis „tere-ferére” invitáltuk nyugdíjasainkat, ezzel is a hagyományunkat kívántuk folytatni. Megerősítést kaptunk tőlük, mennyire jól esik visszajönniük (ha rövid időre is), találkozni, beszélgetni, egy kis „iskola illatot szívni”.

Mind e közben benépesültek az iskola tantermei, folyosója, udvara, tornaterme, és számos program várta a hozzánk ellátogató családokat, gyerekeket.

A földszinti folyosón csodálatos virágok, horgolt állatkák, nyakláncok, ékszerek gyönyörködették a szemet, amit köszönünk ez úton is Váriné Ilikének, Királyné Györgyikének és Baloghné Katikának.

A védő nénik vérnyomás, vércukor testzsír mérésen túl hasznos tanácsokkal szolgáltak a hozzájuk fordulókhoz.

A tantermek egyikében hűtő mágnest tudtak készíteni a gyerekek, vagy éppen csillámtetoválást kérhettek. A másikban jelmezekbe bújtak, amiket a békéscsabai „Mesés Babaház” megálmodója, működtetője Somlyainé Marika hozott el nekünk. A Kacagó Bábszínház előadására sokan beültek és élménnyel számoltak be a látottakról. Köszönjük Bacsa Andris és segítői térítésmentes felajánlását!

Ugyan így köszönettel tartozunk a Digitális Tudásközpont munkatársának, hogy jó pár érdekességet hozott el az iskolánkba a XXI. század legmodernebb vívmányaiból, amit a gyerekek, felnőttek élvezettel próbáltak ki.

A jó idő az udvari játékoknak is kedvezett. Több lehetőség volt az idő eltöltésére, mint például az óriás sakk, csocsók, népi játékok, célba dobás, lengőteke, ugráló vár, vicces kerékpárok kipróbálása.

Nagy népszerűségnek örvendett a lovas kocsikázás. Két kocsi is fuvarozta a nebulókat. Köszönjük Egeresi János (szülő) és segítőinek az élményt!

A tornaterem 2 programnak is helyszíne volt. Négy csapat igyekezett megszerezni a győzelmet a kosárlabdázásban. A játék szünetében az érdeklődők capueira bemutatót láthattak. Pikó Gábor és csapata kápráztatta el a közönséget látványos művészetükkel. Köszönjük, hogy szabadidejük feláldozásával színesítették a napunkat!

Ugyan így tartozunk köszönettel a Békési Kajak-Kenu Klub sárkányhajósainak is, akik fáradhatatlanul eveztek az érdeklődő gyerekekkel.

Szatmári Fanni gyönyörű lova sem sokat pihent a rendezvény alatt, hiszen folyamatosan ültek a nyergében „szállításra” várva.

Végül, de nem utolsó sorban köszönettel tartozunk a szülői munkaközösségeknek, akik szendvicsekkel, süteményekkel támogatták a rendezvényünket.

 

 

 



Kapcsolat

intézményegységeink elérhetőségei


Gimnázium


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Dr. Pataki Ágnes
Intézményegység vezető: Dr. Pataki Ágnes
Telefon: 66/411-867
Email: titkarsag@refibekes.hu

Általános Iskola


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Vég Gábor
Intézményegység vezető: Vég Gábor
Telefon: 66/411-222
Email: szkirgkaracs@gmail.com

Óvoda


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Vég Gábor
Intézményegység vezető: Farkas-Piskóty Boglárka
Telefon: 66/411-438
Email: ovodajantyik@gmail.com

Kollégium


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Dr. Pataki Ágnes
Intézményegység vezető: Bíró Péter
Telefon: 66/411-867
Email: titkarsag@refibekes.hu