Szegedi Kis István Református Gimnázium, Technikum, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium Békés

“Keresztyén szellemiséget, kiváló szakmai szintű oktatást, sportolási lehetőséget kínálunk óvodától az érettségiig! Hit, tudás, szeretet…"

Eredményes együttműködés a Püski Sándor Könyvtárral

Iskolánk magyar-történelem munkaközösségének magyartanárai évek óta missziót teljesítenek, hogy tanévenként legalább egyszer minden tanulót elvisznek osztályszinten a Békési Városi Püski Sándor Könyvtárba.

2024.04.24.


Image

Ezt a hagyományt Gellénné Körözsi Eszter nyugalmazott magyartanár, munkaközösség-vezető honosította meg. Mivel az idei tanévtől bővítette szolgáltatásait a Könyvtár, így lehetőség nyílt arra, hogy a tananyaghoz kapcsolódva filmvetítésre kerüljön sor az iskolában.

A budapesti Madách Színháznak köszönhetően 3 alkalommal valósult meg a vetítés.

Először az Emberszag című film színjátékot nézték meg a 9. osztályosok. Ez a film Szép Ernő azonos című regénye nyomán készült, a holokausztról szólt. Ez máig érzékeny témát, a másság témáját feszegeti. A regény jól mutatta be holokauszt-túlélők levelei, visszaemlékezései alapján azt az időszakot.                               

A 2. alkalommal az Elfogyni az ölelésben címmel a 12. évfolyamosokhoz szóltunk Ady Endre szerelmeiről. A film szövegét Nyáry Krisztián állította össze Diósyné Brüll Adél, Boncza Berta, Dénes Zsófia levelei, valamint Ady Endre versei alapján. A film nagy sikert aratott a tanulók körében, hiszen jobban el tudták képzelni Ady Endre szerelmi kapcsolatait, s jól kapcsolódott a film az érettségi témakörökhöz is.                                

Harmadszorra a 11. évfolyamosok tekintették meg A két egyetlen, Karinthy Frigyes szerelmeiről szóló filmet. A tanulók nyitottak voltak erre a kezdeményezésre, hiszen a film más aspektusból mutatta be azt, hogy a magánélet, a személyes kapcsolatok mennyire befolyásolják a költők munkásságát, életét, nemcsak az egyes emberekét.                      

Mindhárom alkalommal pozitív véleménnyel voltak a tanulók a filmekről, a lehetőségről.

Köszönjük az iskolavezetés nyitottságát, a városi könyvtár munkatársainak, különösen Pikó Imre vezető könyvtárosnak, hogy felajánlotta ezt a lehetőséget.

 



Kapcsolat

intézményegységeink elérhetőségei


Gimnázium


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Dr. Pataki Ágnes
Intézményegység vezető: Dr. Pataki Ágnes
Telefon: 66/411-867
Email: titkarsag@refibekes.hu

Általános Iskola


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Vég Gábor
Intézményegység vezető: Vég Gábor
Telefon: 66/411-222
Email: szkirgkaracs@gmail.com

Óvoda


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Vég Gábor
Intézményegység vezető: Farkas-Piskóty Boglárka
Telefon: 66/411-438
Email: ovodajantyik@gmail.com

Kollégium


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Dr. Pataki Ágnes
Intézményegység vezető: Bíró Péter
Telefon: 66/411-867
Email: titkarsag@refibekes.hu