Szegedi Kis István Református Gimnázium, Technikum, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium Békés

“Keresztyén szellemiséget, kiváló szakmai szintű oktatást, sportolási lehetőséget kínálunk óvodától az érettségiig! Hit, tudás, szeretet…"

Opera? Kaland!

Operakaland néven rendezett előadást a Nefelejcs Irodalmi Kör és a Szegedi Kis István Református Gimnázium április 9-én a gimnáziumban. Ennek előadója egy operaénekes, a magyar opera nagykövetre volt.

2019.04.11.


Image

Clementis Tamás operaénekes számos szerepet játszott már világhírű operákban és szívügye a foglalkozása megismertetése másokkal. Mint mondta, a munkája a kedvtelése is. Telt ház előtt tartott prezentációval egybekötött előadást a gimnáziumban, amelyet énekléssel színesített. Megtudhattuk tőle, hogy az Egyesült Államoktól a Távol-Keletig számos országban megfordult és ugyan a szülei az orvosi pálya felé terelgették, de ő a színházat választotta. 25 évesen lett az Operaház munkatársa. Előadásában az opera műfajáról és kialakulásáról hallhattunk, majd külön kitért Mozartra, aki a kedvenc szerzője az előadónak. A Figaro házasságáról az előadásában egy énekszámot is meghallgathatott a közönség, akik megtudhatták, hogy az opera egy drámai műfaj, amelyet mindig élőzene kísér és erősítés nincs. A színészektől a technikai munkatársakig és a zenészekig több száz ember dolgozik egy-egy előadás sikeréért. Az éneklés nagyon megterhelő feladat és egy énekes az előadás után 3 napig „nem vethető be”. Hazánkban jelenleg két épület alkalmas operák előadására: a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház. Ez utóbbi az egyik legjobb akusztikájú épület Európában.



Kapcsolat

intézményegységeink elérhetőségei


Gimnázium


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Dr. Pataki Ágnes
Intézményegység vezető: Dr. Pataki Ágnes
Telefon: 66/411-867
Email: titkarsag@refibekes.hu

Általános Iskola


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Vég Gábor
Intézményegység vezető: Vég Gábor
Telefon: 66/411-222
Email: szkirgkaracs@gmail.com

Óvoda


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Vég Gábor
Intézményegység vezető: Farkas-Piskóty Boglárka
Telefon: 66/411-438
Email: ovodajantyik@gmail.com

Kollégium


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Dr. Pataki Ágnes
Intézményegység vezető: Bíró Péter
Telefon: 66/411-867
Email: titkarsag@refibekes.hu