Szegedi Kis István Református Gimnázium, Technikum, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium Békés

“Keresztyén szellemiséget, kiváló szakmai szintű oktatást, sportolási lehetőséget kínálunk óvodától az érettségiig! Hit, tudás, szeretet…"

Munkatársunk két kiváló humanistáról

2020. szeptember 15-én Bagita Attila, a református gimnázium tanára volt a vendége a Nefelejcs Békési Kulturális és Hagyományőrző Közhasznú Egyesület Irodalmi Köre előadásának.

2020.09.17.


Image

A nagyívű, Bagita Attilától megszokott színvonaló előadás az irodalom és a történelem metszéspontját vizsgálta a XV. századi Magyarország fordulatokban gazdag politikai élete vonatkozásában. Az előadás címe: „Kiváló humanisták, rossz politikusok”. Avagy Pannónia pennái: Vitéz János és Janus Pannonius volt. Az előadó felvázolta mindkét egyházi ember életpályáját. Abban a korban az egyházi vezetők politikusok, államigazgatási vezetők is voltak, így nem volt mindegy, hogy egy-egy történelmi helyzetben kinek az oldalára állnak. Vitéz János váradi püspök, majd esztergomi érsek kiválóan tudott latinul, hatalmas könyvtára volt, de reneszánsz-humanista irodalmi tevékenység nem kötődik a nevéhez. Ezzel szemben Janus Pannonius pécsi püspök olyan szinten tudott latinul és verselt, hogy versei a mai napig messze földön híresek és kiváló példái a humanista lírának. Ezzel szemben azonban mind Hunyadi János, mind Hunyadi Mátyás óvatosan kezelte őket és nem is engedte őket a nagypolitika közelében, de amikor ez végül bekövetkezett, baj érte őket: belekeveredtek a Mátyás-ellenes 1471-es összeesküvésbe. Mindketten 1472-ben haltak meg, természetes halállal. A történész a két történelmi alakot kiváló humanistának, de középszerű politikusnak tartja.



Kapcsolat

intézményegységeink elérhetőségei


Gimnázium


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Dr. Pataki Ágnes
Intézményegység vezető: Dr. Pataki Ágnes
Telefon: 66/411-867
Email: titkarsag@refibekes.hu

Általános Iskola


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Vég Gábor
Intézményegység vezető: Vég Gábor
Telefon: 66/411-222
Email: szkirgkaracs@gmail.com

Óvoda


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Vég Gábor
Intézményegység vezető: Farkas-Piskóty Boglárka
Telefon: 66/411-438
Email: ovodajantyik@gmail.com

Kollégium


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Dr. Pataki Ágnes
Intézményegység vezető: Bíró Péter
Telefon: 66/411-867
Email: titkarsag@refibekes.hu