Szegedi Kis István Református Gimnázium, Technikum, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium Békés

“Keresztyén szellemiséget, kiváló szakmai szintű oktatást, sportolási lehetőséget kínálunk óvodától az érettségiig! Hit, tudás, szeretet…"

Milyen volt az 50 éves érettségi találkozó?

Szegedi Kis István Gimnázium IV/B és IV/D osztály 1968-2018 Békés, 2018 szeptember 22.

2018.11.29.


Image

Találkoztunk ismét, 50 évre attól az időponttól, amikor búcsút vettünk a Gimnáziumtól... Újra beléptünk az osztályterembe, ahol már csak a terem falai  a régiek - legalábbis azt hittük a bútorok láttán. Azután kiderült, mi is a régiek vagyunk! Úgy  mint legutóbb, csak elsőre tűntek fel az arcokon az elmúlt idők nyomai, majd gyorsan el is tűntek, és már a régi diákok beszéltek, szomorkodtak, nevettek vagy emlékeztek a múlt eseményeire. Ismét a régi „osztály” lettünk egy kis időre, egy láthatatlan erő köt össze bennünket.

Sikerült ezt a találkozót – legalább részben – évfolyam szinten megünnepelni: a két osztály ( IV/B és IV/D) szervezői – Balázs Ilona, Czakóné Czédli Jolán és Táboriné Szűcs Margit – megpróbáltunk mindent megtenni annak érdekében, hogy emlékezetes legyen ez a közös nap.

 

Mindkét osztályban örömmel néztünk körbe kik jöttek el, bánatosan gondoltunk azokra akik valamilyen személyes okból nem tudtak részt venni.  Voltak, akik levelet és fotókat küldtek az osztálynak, így számoltak be életük fontos eseményeiről az előző találkozó óta eltelt időben.

Koszorúval és mécses gyújtással emlékeztünk meg elhunyt tanárainkról az iskola aulájában található emléktáblák alatt, és  1 perces némasággal gondoltunk a már örökre elvesztett osztálytársainkra.

 

Az látszott ezen a találkozón is, hogy sosem adtuk fel, talpon vagyunk, hiszen mi voltunk – és maradtunk! – a NAGY GENERÁCIÓ  korosztálya.  Az eltelt 50 év már megengedi a visszaemlékezést azokra az időkre: 1964-ben kezdtük gimis éveinket, akkor  amikor  robbanásszerűen tört be a könnyűzene világába a Beatles, itthon az Illés-Metro-Omega. Ezek az együttesek valami olyat alkottak a világnak  ami örök, és mi örülünk, hogy megélhettük abban korszakban ezt az életérzést.

Az évek múlásával mára már a nyugdíjas korosztály tagjai lettünk:  a fő szerep most az unokákra vigyázás, idős szüleink gondozása, kertészkedés, de az önkéntes  munkavégzés, a bútorfestés,  a sport és a kultúra, családfa kutatás, írás, utazás,  különleges hobby-k stb. is programjaink  között találhatók, sőt vannak még aktívan dolgozó osztálytársak is. Értek bennünket nagy tragédiák, nagy bánatok, gyász és betegség is meglátogatott többünket, amelyek hallatán elkomorodtak a tekintetek, de tudunk örülni a jelennek, a jóknak, és tovább megyünk az utunkon.

 

Déltől a Dübögő Étteremben  egy közös ebéd keretében láttuk vendégül a még élő tanáraink közül Juhász János tanár urat, aki korát meghazudtoló erővel és lelkesedéssel ült le közénk. Élmény volt hallgatni a köszöntőjét: igencsak érdekfeszítően mondta el a gimnázium majd 500 éves történetét, és benne a saját pályafutásának kezdetét. Mi pedig csüngtünk a szavain most is, úgy mint 50 évvel ezelőtt a magyar ( IV/D) és angol  ( IV/B) órákon. Szigorú, és igazságos tanár volt, és egész életünkre maradandó nevelési útmutatót is adott. Híres mondata, amit egy alkalommal 100-szor kellett a IV/D-seknek egy diákcsíny miatt leírni: „ Az ember ott kezdődik, ahol vállalja a tetteiért a felelősséget”.

 

Az öregdiákok nevében Nagy László (IV/B) a köszöntőjében emlékezett egyrészt a régi időkre, másrészt az 50 év munkásságára, és mindarra amit kaptunk iskolánktól, tanárainktól, szüleinktől, hogy azzá válhassunk, amivé lettünk: mérnökök, megbecsült szakemberek, közgazdászok, orvosok, jogászok, történészek, tanárok, pilóta is akad közöttünk, többek állami kitüntetéssel  a zsebükben ültek közöttünk.

 

Nem maradt el a pezsgős koccintás és az ünnepi torta sem a régi iskolai címerrel feldíszítve.

Jó volt együtt lenni!

Terveink szerint találkozunk évente, hiszen az idő múlását is figyelembe kell vennünk.

Az évfolyam kiváló latinosának (Varga Katalin IV/D) üdvözlő szavaival lehet zárni ezt a megemlékezést: „Bene Valete” – „Éljetek boldogan!”

 

 

Békés-Budapest-Gyula, 2018. október 2.

 

A szervezők:

 

Balázs Ilona    Czakóné Czédli Jolán   Táboriné Szűcs Margit                

Image Not Found.


Kapcsolat

intézményegységeink elérhetőségei


Gimnázium


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Dr. Pataki Ágnes
Intézményegység vezető: Dr. Pataki Ágnes
Telefon: 66/411-867
Email: titkarsag@refibekes.hu

Általános Iskola


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Vég Gábor
Intézményegység vezető: Vég Gábor
Telefon: 66/411-222
Email: szkirgkaracs@gmail.com

Óvoda


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Vég Gábor
Intézményegység vezető: Farkas-Piskóty Boglárka
Telefon: 66/411-438
Email: ovodajantyik@gmail.com

Kollégium


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Dr. Pataki Ágnes
Intézményegység vezető: Bíró Péter
Telefon: 66/411-867
Email: titkarsag@refibekes.hu