Szegedi Kis István Református Gimnázium, Technikum, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium Békés

“Keresztyén szellemiséget, kiváló szakmai szintű oktatást, sportolási lehetőséget kínálunk óvodától az érettségiig! Hit, tudás, szeretet…"

Harminc éve kapta vissza az egyház a gimnáziumát

1992. szeptember 1-től ismét a Békési Református Egyházközség fenntartásába került a református gimnázium, amely akkor már legalább 450 éve a protestáns oktatást szolgálta.

2022.10.07.


Image

Alapításának idejét nem tudjuk, de minden bizonnyal már a középkorban is állt iskola Békés főterén, ahol 1552-ben Szegedi Kis Istvánt hívták meg rektornak. Az iskola modernizálása a XIX. században történt meg, a századfordulóra már 12 évfolyamos, érettségit adó intézmény volt, amely 1904-ben az új épületbe költözött a Petőfi utcán. A Szegedi Kis István Református Gimnáziumot 1948-ban államosították. Érdekes módon az államszocializmus évtizedeiben is megtartotta a nevét, ebben az is közrejátszhatott, hogy a legtöbb elvtársnak fogalma sem volt arról, hogy ki volt a nagy reformátor. Ha tudták volna, hogy protestáns prédikátor volt…! 1986-ban tanácsi döntés alapján szétválasztották az akkor már jó ideje egy fedél alatt működő gimnáziumot és a szakközépiskolát, hamarosan viszont összevonták a gimnáziumot a kollégiummal. 1990-ben megtörtént a fordulat, és az egyházak kérni kezdték egykori iskoláik, ingatlanaik visszaadását is. Békésen ekkoriban Beszterczei András volt a református lelkész, a gondnok pedig Pocsaji Sándor. A képviselő-testületben – akárcsak máshol – vita indult a visszaadásról, és 1992 tavaszán meghozták a döntést. Az intézmény átadása 1992-ben került sor, a megállapodást április 8-án írták alá, az iskola költségvetésileg 1992. szeptember 1-jével került egyházi fenntartásba. A város részéről Kökéndy József polgármester látta el kézjegyével a dokumentumot. Az iskola 1994-ben megszervezte az általános iskolát is, ettől kezdve a neve Szegedi Kis István Református Gimnázium és Általános Iskola volt. Tulajdonképpen arról volt szó, hogy a Dr. Hepp Ferenc nevét viselő (korábban 3. Számú) általános iskola Petőfi utcai épületét kapta vissza az egyház és egyúttal számos kiváló pedagógust is átvett. Összesen nyolc év elmúltával csak olyan gyerekek jártak az iskolába, akik már „refisként” lépték át az iskola kapuit. Az 1993/1994-es tanév végéig Molnár Imre irányította az iskolát igazgatóként (1985-től). Székét egy évre Almási Gábor vette át, majd két évre Juhász János magyar-angol szakos tanárt bízták meg az igazgatósággal.



Kapcsolat

intézményegységeink elérhetőségei


Gimnázium


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Dr. Pataki Ágnes
Intézményegység vezető: Dr. Pataki Ágnes
Telefon: 66/411-867
Email: titkarsag@refibekes.hu

Általános Iskola


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Vég Gábor
Intézményegység vezető: Vég Gábor
Telefon: 66/411-222
Email: szkirgkaracs@gmail.com

Óvoda


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Vég Gábor
Intézményegység vezető: Farkas-Piskóty Boglárka
Telefon: 66/411-438
Email: ovodajantyik@gmail.com

Kollégium


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Dr. Pataki Ágnes
Intézményegység vezető: Bíró Péter
Telefon: 66/411-867
Email: titkarsag@refibekes.hu