Szegedi Kis István Református Gimnázium, Technikum, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium Békés

“Keresztyén szellemiséget, kiváló szakmai szintű oktatást, sportolási lehetőséget kínálunk óvodától az érettségiig! Hit, tudás, szeretet…"

„Ez elment vadászni, ez meglőtte, ...”, mi meg megnéztük!

Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításon járt a Refi negyedik osztálya, a Fátyol Iskolaprogram keretében …

2021.10.19.


Image

A 2021-es év legnagyobb természeti kiállítását a fővárosban rendezték, az 1971-es budapesti vadászati világkiállítás 50. évfordulójának emléket állítva, a helyszín, a teljesen megújult HUNGEXPO volt.

A különféle vadászati, horgászati és természet közeli témákat korszerű, egyben modern környezetben, közel 75 ezer négyzetméter kiállítási területen lehetett megtekinteni, melynek kiemelten fontos küldetése volt, hogy a legfiatalabb generáció számára is bemutassa hazánk természeti kincseit, a benne élő ember múltját és jelenét; továbbá az emberi tevékenységnek azt a szemléletét, ami a fenntartható természetgazdálkodás alapját képezi, és amely újabb és újabb megoldásokat keres a jövőnk megbízható tervezése szempontjából.  

A több, mint 30 fős gyermek és felnőtt csapat járt a Nemzetközi Csarnokban, ahol egyetlen sétával áttekinthették a nagyvilágot! A pavilonban kapott helyet egy VR-játéktér, itt kipróbálhatták magukat vadászként a virtuális valóságban.

A Hal, Víz és Ember pavilonban Magyarország jellegzetes vizes élőhelyeit ismerhették meg. Az ország legnagyobb kiállítási akváriumában, 2 méteres és 110 kilós halakkal is találkozhattak.

A Hagyományos Vadászati Módok csarnokában az agarászat, a solymászat, az íjászat, az elöltöltő fegyveres vadászat volt a téma, mindemellett komoly szerepet kapott a ló és a vadászat kapcsolata.

A vadászíjászat bemutatását, egy kora Árpád-kori faluban lehetett megélni, ahol a gyerekek lőhettek is.

A Hazai és Nemzetközi Trófeakiálltás, 12. Nyílt Európai Taxidermia-bajnokság, Vadászat a 21. Században Kiállítás a viharsarki csapat számára is igen népszerűnek bizonyult, ahol a legkiválóbb hazai és külföldi trófeák mellett, a nagyvilág különleges vadállataival is megismertette a látogatókat.

A Kárpát-medencei Kincsestár, egy 180 négyzetméter alapterületű kiállító tér volt, amely felülnézetből egy keresztet ábrázolt, utalva ezzel Szent Hubertusra, a vadászok védőszentjére. A kiállítás koncepciójának kidolgozását és kivitelezését a Kárpát-medencét is magába foglaló 8 országból származó magyar vadászati emlékekből állították össze.

A 10 tonna hullajtott agancsból felépülő, Bőgő bikafej névre hallgató monumentális alkotás, a kiállítás szimbóluma volt. A 16,5 méter magas, 20 méter hosszú és ugyanolyan széles, szarvasbikafejet ábrázoló alkotást, magunk is tátott szájjal csodáltuk, nem véletlen, a Totem, a magyar identitást meghatározó csodaszarvas-legendához nyúlt vissza.

A Központi Magyar Kiállítás egy ezeréves sétára kalauzolta el a vendégeket, így bennünket is a Kárpát-medencében, mert a magyar nép története a természet közeli szakmák révén „egy a természettel”.

Csonka Jánosné és Arató Tamás



Kapcsolat

intézményegységeink elérhetőségei


Gimnázium


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Dr. Pataki Ágnes
Intézményegység vezető: Dr. Pataki Ágnes
Telefon: 66/411-867
Email: titkarsag@refibekes.hu

Általános Iskola


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Vég Gábor
Intézményegység vezető: Vég Gábor
Telefon: 66/411-222
Email: szkirgkaracs@gmail.com

Óvoda


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Vég Gábor
Intézményegység vezető: Farkas-Piskóty Boglárka
Telefon: 66/411-438
Email: ovodajantyik@gmail.com

Kollégium


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Dr. Pataki Ágnes
Intézményegység vezető: Bíró Péter
Telefon: 66/411-867
Email: titkarsag@refibekes.hu