Szegedi Kis István Református Gimnázium, Technikum, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium Békés

“Keresztyén szellemiséget, kiváló szakmai szintű oktatást, sportolási lehetőséget kínálunk óvodától az érettségiig! Hit, tudás, szeretet…"

A Bűvösvölgyben jártunk

A Bűvösvölgy médiaértés-oktató központokat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hozta létre, hogy élményszerű programmal támogassa a médiaértés oktatását a 9-16 éveseknek.

2022.02.08.


Image

Három városban (Budapest, Sopron, Debrecen) várják a felkészült pedagógusok az iskolai csoportokat.

Ebben a tanévben iskolánkból a 6. évfolyam tanulói vehettek részt a kiránduláson. 2022. január 26-án a szervezők által biztosított autóbusszal utazott el Debrecenbe 23 diákunk 4 kísérő tanárral.

A gyerekeket 3 csoportba osztották, s rövid köszöntés, tájékoztatás után indult is a program. Egyik csoport a film világával ismerkedett. Ezen a foglalkozáson a gyerekek megtapasztalhatták, hogyan áll össze egy néhány jelenetből álló film, és kipróbálhatták magukat a legfontosabb szerepkörökben. A történetet maguk találták ki, majd a szereposztás, a párbeszédek felvázolása és a jelmezek kiválasztása után kezdődhetett a forgatás a díszletautóval, vagy a greenboxban. Az utómunka során előre rögzített snittekkel és zenével tették teljessé a produkciójukat.

A másik csoport a hangstúdióban kezdte a napot, ahol saját rádióműsort készíthettek, melyben ők alakították a műsorvezetőt, az interjúalanyt, a hírszerkesztőt, amelyben reklámot készítettek, és maguk választották ki a műsorban elhangzó zenéket is.

A harmadik csoport a hírek világával foglalkozott. Egy általuk választott híranyagból több álláspontot bemutató riportot állíthattak össze.

A szünetben gyorsan megosztották élményeiket egymással, majd jött a második foglalkozás.

Ebben a körben is készült izgalmas kisfilm. A rádióműsort „betelefonálós” játék tette még érdekesebbé. A hírstúdióban pedig már rögzített anyagokat „felkonffal”, narrációval és interjúval egészíthették ki.

Ismét rövid szünet következett, melyben elfogyaszthatták a gyerekek a szervezőktől kapott üdítőt, édességet.

A harmadik foglalkozásra már a többiektől hallott információkkal érkeztek a gyerekek. A filmstúdióban elkészült a harmadik ötletes kisfilm is. A hírekkel is foglalkoztak, azt próbálhatták ki, milyen kihívás egy időjárás-jelentő, vagy egy hírolvasó munkája. Új elem volt a képek világa. Megtudták, milyen tudatos tervezés után születnek az igazán hatásos fotók, például a magazinok címlapfotói. A gyerekek magazintípusokhoz szerkesztettek címlapfotót, vizuális történetekhez válogattak fotósorozatot.

Ezt követte az ebédszünet, majd az utolsó foglalkozásra készültek a diákok. Az internet biztonságos használatának feltételeivel, a kockázatokkal és veszélyekkel ismerkedtek. A „Netkockázat” foglalkozáson olyan döntési helyzetekbe állították őket, amelyekben megérthették az online adatvédelem, az online zaklatás, behálózás vagy a szexting jelentését és lehetséges következményeit.

Rengeteg élménnyel gazdagodva, vidáman utazott haza a kis csapat. Az elkészült felvételeket (rádióműsorok, kisfilmek, híradók) osztálytársaikkal közösen megnézték, tapasztalataikat örömmel osztották meg.

A következő tanévben is tervezzük, hogy ellátogatunk egy másik csoporttal a Bűvösvölgybe.

Békés, 2022. február 1.                                                                                Balog Vilmos



Kapcsolat

intézményegységeink elérhetőségei


Gimnázium


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Dr. Pataki Ágnes
Intézményegység vezető: Dr. Pataki Ágnes
Telefon: 66/411-867
Email: titkarsag@refibekes.hu

Általános Iskola


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Vég Gábor
Intézményegység vezető: Vég Gábor
Telefon: 66/411-222
Email: szkirgkaracs@gmail.com

Óvoda


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Vég Gábor
Intézményegység vezető: Farkas-Piskóty Boglárka
Telefon: 66/411-438
Email: ovodajantyik@gmail.com

Kollégium


Igazgató: Palatinus Pál
Általános Igazgató helyettes: Dr. Pataki Ágnes
Intézményegység vezető: Bíró Péter
Telefon: 66/411-867
Email: titkarsag@refibekes.hu